Hemoroid ( Basur ) Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
– Günübirlik cerrahi ise o gece hastanede kalmayacaksanız taburcu olurken bir kişinin size eşlik etmesi uygun olur. Zira anestezi etkisi devam edeceği için araba kullanmanız uygun olmaz.
– Hastanedeyken işemenizde fayda var. Zira bazen pelvik kaslardaki ödem nedeniyle işeme zorluğu olabilir. İdrar yapamaz iseniz idrar sondası takılması gerekebilir. Mesane bölgesine sıcak su torbası konması da işemeye yardımcı olur.
– Ameliyattan sonra biraz ağrı olur ve size reçete edilen ağrı kesici ilacı 2 ya da 3 gün kullanabilirsiniz. Bu ağrı kesiciler tek ilaç ya da 2 çeşit ilaç olabilir. Taburcu olmadan önce hemşirenize reçetenizi sorun.
– Ameliyattan sonra sızıntı şeklinde hafif kanama olur. İlk dışkılamada kanama olması beklenir bir durumdur.
– Ameliyattan sonra 2-3 gün bol sıvı almak ve hafif gıdalarla beslenmek iyi olacaktır. Pilav, makarna, tost, kraker, muz ilk 2 gün için uygun yiyeceklerdir. Çorba içilebilir. Normal gıda tüketimine 3. günden sonra yavaş yavaş geçilmelidir.
– Dışkılama sırasında ağrı oluyorsa doktorunuz size öncesinde ve sonrasında kullanabileceğiniz içinde lokal anestezik olan bir krem yazabilir. Ağrı var ise doktorunuzla konuşun.
– Makat bölgesinde ilk 2 gün araklı buz torbası uygulamak ağrı ve ödemi azaltır.
– Evde günde 2-3 defa 10-15 dakika özellikle dışkılamadan sonra ılık suya oturma banyoları yapmak iyi gelir.
– Genellikle antibiyotik tedavisi gerekmez.
– Ciddi kabızlığı olan hastalar dışkı yumuşatıcı ilaçlar (şuruplar) kullanabilir. Dışkılarken aşırı ıkınmamak gerekir. Dışkının yumuşak olması çok yararlıdır.
– Ameliyattan 2-3 hafta sonra doktorunuza kontrol muayenesine gidiniz.