Seton nedir ?
Seton fistül içine halka/küpe şeklinde yerleştirilen ince bir iptir. Esneyebilen lastik veya silikon yapıda olabilir. Seton üzerinden fistül dışarı doğru akar ve çevrede apse oluşumu önlenir.
Seton uygulanması ameliyatı nasıl yapılır ?
Ameliyat genellikle genel ya da belden uyuşturma şeklinde anestezi altında yapılır. Yani hastanın işlem sırasında uyuması sağlanır.Belden uyuşturma yapılan hastaların ağrı hissetmemesi sağlanır. Hasta ameliyattan birkaç saat sonra aynı gün evine dönebilir, yatış gerekmez.
Seton uygulanan hastaların dikkat etmesi gereken noktalar
Seton uygulamasından sonra gazlı bez ya da ped ile kapatılması yeterli olur. Seton uygulandıktan hemen sonra az miktarda kanama ve akıntı olması normaldir. Bu bulgular genellikle birkaç hafta devam eder ve giderek azalır. Akıntı devam ettiği sürece bölge su ile yıkanmalıdır. Ancak bölgenin aşırı yıkanması, temizlenmesi ve nemli tutulması gereksizdir. Deride aşınma, tahriş ve kaşıntıya neden olabilir. Bölgenin temiz ve kuru tutulması yeterlidir.
Ameliyattan sonra bunları yapmayın
1. İlk haftalarda uzun koşu, uzun süre bisiklet, aşırı hareket gerektiren ve ağırlık sporlarını yapmayın.
2. Kabız kalmayın ve aşırı ıkınmayın. Gerekirse bol lifli diyet yapın, bol su için. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilirsiniz.
Ameliyattan sonra erken dönemde cerrahınızı aramanız gereken durumlar nelerdir ?
1. Reçete edilen ağrı kesiciler ile geçmeyen şiddetli ağrı
2. Sürekli kanama olması
3. Setonun koparak düşmesi
4. Enfeksiyon belirtileri :
– Yüksek ateş – Makatta zonklayıcı ve şiddetli ağrı
– Halsizlik – Makat çevresinde şişme, hassasiyet ve ısı artışı
Seton uygulamasından sonraki iyileşme süreci nasıl olacak?
Genellikle seton birkaç ay yerinde bırakılır ve iyileşme takip edilir. Anal fistülün tedavisi çoğunlukla aşamalı bir tedavidir. Yani birkaç kez ameliyat ya da girişim yapılması gerekebilir. Setonu daraltmak ya da yeniden yerleştirmek için tekrar ameliyat gerekebilir.
Setondan sonra lazer ya da başka bir cerrahi yöntem ile yeni bir müdehale yapılabilir.
Bu ek girişimler süreç içinde belli olur ve cerrah kontrol muayenelerinde hastaya bilgi verir.