Bağırsak Mikrobiyatası Bağırsaktaki Bakteri, Virüs ve Mantarlar ile Kolorektal Kanser İlişkisi :
Mikrobiyatadaki değişiklikler metabolizmayı ve bağışıklığı etkiler. Kalın bağırsak kanserlerinin gelişiminde de önemli rol oynar. Bağırsaktaki mikrop çeşidi 2000’den fazladır.
Mikroplar bağırsağa gelen besinleri sindirerek vitaminler gibi yararlı maddeler üretirler. Zararlı maddeleri detoksifiye edip, yok ederler. Bağışıklık yanıtını düzenlerler. Bağırsak hücrelerine sinyaller göndererek onların çoğalmasını sağlar, böylelikle bağırsak duvarının bütünlüğünü sürdürürler.
Ayrıca zararlı mikropları yok edecek maddeler de üretirler.
Mikrobiyata profil ve işlevinin patolojikleşmesine, sağlıklı mikropların kaybolmasına, kronik inflamasyon durumlarının tetiklenmesine, kanser yapıcı metabolitlerin oluşmasına ve neoplazi gelişmesine disbiyozis denmektedir.
Kalın bağırsak ve rektum kanseri olan hastaların bağırsak mikropları sağlıklı kişilerden farklıdır.
Ağız içinde bulunan mikrop türlerinin bağırsakta bulunma oranında aşırı bir artış olmaktadır.

Ağız ve diş eti sağlığı çok önemli!
Bilimsel araştırmalarda, şu bakterilerin bağırsakta artışı kanser gelişimi ile ilişkili bulunmuştur: Fusobacterium nucleatum, Bacteriodes fragilis, Escherichia coli.
Ağız mikrobiyatası ile kolorektal kanser ilişkisini gösteren çalışmalar artmaktadır. Peridontal hastalıklar ile kolorektal kanser ilişkisini gösteren çalışmalar yayınlanmıştır.
Ayrıca sigara içenlerde kolorektal kanser riskinin artışı, sigaranın ağız mikrobiyatasında yol açtığı değişiklikler yüzünden olabilir.
Günümüzde ağız ve bağırsak mikrobiyatasındaki değişikliklerin inflamasyonu tetikleyerek kolorektal kanser gelişminde rol oynadığı düşünülmektedir.

RANDEVU ALIN

Dilerseniz biz sizi arayalım

There is no form selected or the form was deleted.