Rektum Kanserinde Temel Tedavi İlkeleri

Rektum kanserlerinin çoğu cerrahi, radyoterapi  ve kemoterapinin kombinasyonu ile tedavi edilir; tedavi hastalık evresine göre seçilir. Kolon kanserlerinden farklı olarak radyoterapi de tedavinin önemli ve etkin bir aşaması olarak kullanılır.

Evre 1 rektum kanseri :  radyoterapi ve kemoterapi ihtiyacı olmadan sadece cerrahi yeterli ve tam kür (hastalığı tamamen ortadan kaldıran) sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Evre 2 ve 3 rektum kanseri : Kemoterapi ve radyoterapi genellikle ameliyatla birlikte önerilir; genel olarak kemoterapi ve radyoterapi ameliyattan önce verilir (neoadjuvan kemoradyoterapi olarak adlandırılır) ve bazen ameliyattan sonra ek kemoterapi verilir. MR incelemesine göre nüks riski düşük bazı hastalarda kemoradyoterapi verilmeden doğrudan cerrahi yapılabilir.

Evre 4 rektum kanseri : Uzak organ (karaciğer veya akciğer) sıçraması olduğu için tedaviye kemoterapi ile başlanır, kemoterapinin etkinliğine ve bu kemoterapiye hastanın verdiği yanıta göre kemoterapi sonrası cerrahi işlem yapılır ( metastatik kolorektal kanser tedavisi )

Neoadjuvan kemoradyoterapi ve radyoterapi tedavisi : Rektum kanserli hastalar için ameliyattan önce kemoterapi ve radyoterapi  kombinasyonu önerilebilir; buna neoadjuvan kemoradyoterapi denir. Bu tedavi, cerrahi öncesi tümörü küçültebilir, kanserin nüks etme riskini azaltır ve kalıcı kolostomi riskini azaltaltır.

Radyoterapi sırasında kemoterapi almanın en yaygın iki yolu:
1. Belinizin etrafında giydiğiniz bir aparatta pompa bulununur. Bu pompa, ilacı (fluorourasil [FU] ) radyoterapi sırasında yaklaşık altı hafta boyunca sürekli olarak port denen damar yolundan (göğsünüzdeki intravenöz hat [IV]) verilir.

2. Radyoterapi sırasında kapesitabin adı verilen bir hap günlük olarak içilir. Hap, pompa tarafından damaryoluna verilen fluorourasil kadar etkilidir ve uygundur.

Bazı durumlarda, ameliyattan önce kombine kemoradyoterapi yerine kısa süreli radyoterapi tedavisi (tipik olarak beş günlük radyoterapi tedavisi) önerilebilir. Bu yaklaşım Kuzey Avrupa’da daha yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Ameliyat : Deneyimli kolorektal cerrahlar tarafından rektum organının ilgili lenf düğümleri ve bu rektumu besleyen damarlar ile birlikte bir paket şeklinde çıkartılması ile gerçekleşir. Bazen bu, anüsün (makat) rektum ile birlikte çıkarılmasını gerektirir. Anüs ve rektumun çıkarılması gerekiyorsa, cerrah kalan bağırsağı karın derisindeki bir açıklığa diker. Buna kolostomi denir. Bağırsak içeriğini toplamak için açıklığın üzerine bir torba (kolostomi) takılır.

Yapılacak ameliyat türü, tümörünüzün bulunduğu yere ve ne kadar yayıldığına bağlıdır. Dikkate alınması gereken diğer bir faktör, mevcut bağırsak fonksiyonunuz, özellikle bağırsaklarınızı ne kadar iyi kontrol ettiğinizdir. Cerrahınızdan hangi ameliyatın sizin için uygun olduğunu ayrıntılı biçimde size tarif etmesini isteyin.

Ameliyat sonrası tedavi – Ameliyattan sonra genellikle ameliyat sonrası (adjuvan) kemoterapi tedavisi önerilir. Ameliyattan sonra alacağınız tedavi türü, kanserinizin aşamasına ve ameliyattan önce aldığınız (neoadjuvan kemoradyoterapi ) tedaviye bağlıdır.

● Tümörünüz evre 2 veya 3 ise ve ameliyattan önce kemoradyoterapi almadıysanız, muhtemelen ameliyattan sonra onları alacaksınız. Buna adjuvan kemoradyoterapi denir.

● Ameliyattan önce sadece kemoradyoterapi veya radyoterapi aldıysanız, muhtemelen ameliyattan sonra yaklaşık dört ila altı aylık kemoterapiye (daha fazla radyasyon tedavisi olmadan) ihtiyacınız olacaktır. Bazen kemoterapi ; radyoterapiden önce verilir. Buna total neoadjuvan tedavi denir.

RANDEVU ALIN

Dilerseniz biz sizi arayalım

There is no form selected or the form was deleted.